Mezi Fairtradová města přibylo Valašské Meziříčí. Tamější stavební průmyslovka navíc získala titul Fairtradová škola.

Valašské Meziříčí, 24. května 2018 – Valašské Meziříčí se stalo dvanáctým městem v České republice, které obdrželo titul Fairtradové město. Rodinu Fairtradových škol zase rozšířila zdejší Střední průmyslová škola stavební, počet českých a moravských Fairtradových škol tak stoupl na 26.

Ocenění bylo jak zástupcům města, tak zástupcům školy předáno dnes, ve čtvrtek 24. května na slavnostním ceremoniálu v obřadní síni ve Valašském Meziříčí. Za město jej od zástupců neziskových organizací Fairtrade Česko a Slovensko a NaZemi převzala místostarostka Valašského Meziříčí Yvona Wojaczková. „Udělení titulu Fairtradové město pro nás znamená především dobrou vizitku, podobně jako členství v Národní síti Zdravých měst České republiky. Otevírají se nám další možnosti už tak dobré spolupráce s neziskovými organizacemi, se školami a podnikateli. Účast v projektu také napomáhá v mezinárodní spolupráci s partnery, kteří se rovněž vážně zabývají otázkami spravedlivého obchodu. Město touto formou prezentuje svou společenskou odpovědnost a posiluje vědomí o spravedlivém obchodu u svých obyvatel,“ řekla k udělení titulu Y. Wojaczková.

Valašské Meziříčí splnilo všech pět mezinárodních kritérií pro udělení titulu, mezi která patří oficiální podpora fair trade ze strany města, dostatek prodejních míst s fairtradovými produkty, podpora fair trade místními občany a institucemi, vytvoření řídicí skupiny, která kampaň koordinuje, a aktivní spolupráce s médii v této oblasti. Na podpoře a propagaci fair trade město spolupracuje především s místní Charitou, Gymnáziem Františka Palackého a Střední průmyslovou školou stavební.

Právě druhá zmíněná škola získala zítra titul Fairtradová škola. Ve školním bufetu SPŠ stavební Valašské Meziříčí jsou k dispozici fairtradové výrobky, ve školní jídelně se pořádají fairtradové snídaně, jednou týdně si studenti o velké přestávce mohou ve vestibulu zakoupit fairtradovou kávu, čokoládu nebo čaj. Řídicí skupinu, která tyto aktivity koordinuje, tvoří kromě pedagožky Kateřiny Skalické také pět studentů školy. „Z pohledu učitele mi připadá dobré narušovat každodennost školního dne něčím nezvyklým, proto máme jednou za týden ve škole fairtradovou kávu a čaj. Tak se přes chuťový prožitek dostaneme k tomu, co fair trade znamená. Je důležité upozorňovat na to, co stojí v pozadí výrobků, které si běžně dopřáváme. Díky nadšencům z řad našich žáků se nám daří předávat myšlenky férového obchodu dál a získaný titul beru jako odměnu za naši práci a výzvu k dalším aktivitám,“ říká Kateřina Skalická. „Jsme rádi, že jsme součástí dobrých věcí a můžeme je podporovat. Troufám si říct, že teď každý žák naší školy ví, co je to fair trade. Radovat se společně z titulu budeme o velké přestávce s výbornou fairtradovou kávou či čajem,“ doplňuje ji jedna ze studentek, Eva Tkadlecová.

Dalšími Fairtradovými městy v ČR jsou: Český Krumlov, Chrudim, Hodonín, Kroměříž, Litoměřice, Mladá Boleslav, Třebíč, Volyně, Vsetín, Praha 8, Valašské Klobouky a nejnověji Valašské Meziříčí. Mezi světová Fairtradová města patří např. Londýn, Řím, Paříž, Madrid, Brusel nebo Rio de Janeiro.

150 113 Mezi Fairtradová města přibylo Valašské Meziříčí. Tamější stavební průmyslovka navíc získala titul Fairtradová škola. 2021-02-26